Babinski-refleksen

Babinski-refleksen, også kalt plantarrefleksen, er en taktil refleks som stimuleres ved stryk på utsiden av fotsålen fra hælen til tærne. Den starter sin utvikling 11 uker etter befruktning og er tilstede ved fødselen. Modningen av nervesystemet gjennom corticospinaltrakten, som inneholder nervefibre fra hjernen til ryggmargen, skjer i en opp-ned retning. Dvs at modningen av nervene som styrer frivillige bevegelser i kroppen tidligst skjer i ansikt og hals, for deretter modnes i armer og overkropp. Til slutt modnes nervefibrene til ben og føtter. Derfor tar det ca 1 år før Babinski-refleksen er fullt integrert, og det er den seneste primitive refleksen til å gjennomgå integrering. I motsetning til de andre primitive refleksene, integreres ikke denne refleksen slik at den ikke er synlig lenger, men den endrer reaksjon til stimuli.

babinski-reflex-6

De første 12 måneder etter fødsel, vil stryk på utsiden av fotsålen resultere i at stortåen strekkes oppover (ekstensjon) samt at resten av tærne separeres som i en vifteform. Etter integrering vil stortåen og de andre tærne trekke seg sammen (fleksjon).

Det er kjent at manglende integrering av Babinski-refleksen eller voksne som får tilbake den primitive ekstensjonsresponsen kan være tegn på sykdom i sentralnervesystemet. Det er sannsynlig at Babinski-refleksen sammen med griperefleksen for foten jobber sammen for modning av corticospinaltrakten, og ved manglende integrering kan tyde på umodenhet i nettopp denne nervetrakten.

Mulige konsekvenser av vedvarende Babinski-refleks:

  • Vansker med å lære seg å gå.
  • Nedsatt balanse.
  • Tærne krøller seg når man f.eks tar på sko/sokker.
  • Umodenhet i sentralnervesystemet.
  • Sykdom i sentralnervesystemet, særlig Primary Motor Cortex, delen av hjernen som planlegger og utfører frivillige bevegelser.