Gripe-refleksen

Griperefleksen er en taktil refleks, dvs at den utløses ved berøring. Ved berøring av den nyfødtes håndflate, vil barnet gripe hardt, og de første dagene etter fødsel vil han/hun også klare å bære sin egen vekt gjennom grepet. Over de neste ukene bruker barnet refleksen til å gripe rundt objekter som blir plassert i hånden, helst med tommelen gjemt under pekefinger. I likhet med aper har mennesker denne refleksen som apene bruker for at apenbabyen kan holde seg fast i morens pels. Selv om vi mennesker ikke bruker refleksen til akkurat det samme som aper, lokkes refleksen enklest frem ved kontakt med hår.

I likhet med griperefleksen til hånden, har spedbarnet også en griperefleks for foten. Den har samme funksjon som for håndrefleksen, dog ikke like sterk. Fotrefleksen utløses ved trykk på fotsålen, som resulterer i at tærne krøller seg. Utviklingen av griperefleksen starter allerede i ellevte svangerskapsuke, hvor hånden er observert lukket (uten at tommelen gjemmer seg bak pekefinger), og fem uker senere kan berøring av håndflaten utløse griperefleksen. Det går ytterligere noen uker før fosteret kan gripe rundt objekter, og ved termin er den fullt utviklet og på sitt sterkeste.

Griperefleksen er forbundet med amming de første 4 månedene, hvor stimulering av griperefleksen kan stimulere sugesenteret i hjernen som fremprovoserer sugebevegelser. Griperefleksen kan derfor stimuleres hos barn som ikke vil amme/suge.

gripe fingerGriperefleksen for hånden vedvarer de første 4-6 månedene, mens for foten er den tydelig frem til ca 9 måneders alder, og bør integreres før 12 måneder når barnet lærer seg å stå oppreist. Omtrent ved 5 måneders alder klarer spedbarnet å frivillig slippe objekter som holdes i hånden. I dette stadiet av utviklingen begynner barnet å slippe leker som faller ned på gulvet. Denne evnen til å ”gi slipp” på leker er en viktig forløper til utviklingen av mer avansert hånd- og fingerferdigheter. Deretter vil barnet utvikle evnen til å plukke opp leker med alle fingertuppene, og ettersom fingerkoordinasjonen økes, klarer barnet å bruke hendene uavhengig av hverandre. Ved 9 måneders alder utvikles pinsettgrepet, en fingerferdighet relatert til modningen av pyramidaltrakten som er nervefibre fra hjernen til ryggmargen som styrer frivillige bevegelser.

 

Mulige konsekvenser av vedvarende griperefleks:

  • Dårlig håndskrift.eating with fork
  • Nedsatt finmotorikk, særlig pinsettgrepet.
  • Manglende uavhengighet mellom hånd bevegelser og tale.
  • Økt følsomhet i håndflaten.

Pga sammenhengen mellom griperefleksen og sugerefleksen kan manglende integrering av griperefleksen føre til at hånd bevegelser og talefunksjon ikke blir uavhengige av hverandre. Det kan føre til at munnen beveger seg når hendene beveges som f.eks ved skriving.