STNR-refleksen

STNR står for symmetrisk tonisk nakkerefleks. Den starter sin utvikling ca 30 uker etter befruktning, er tilstede ved fødsel og i kort tid etter, for så ”forsvinne” før den vises igjen ved 8 måneders alder. Ved 8 måneders alder, når barnet trener på å dytte seg selv opp fra gulvet klar til å krabbe, får barnet hjelp av STNR-refleksen for å utføre korrekt krabbing.

I motsetning til TLR-refleksen som styrer hele kroppens reaksjon på hodets posisjon i fleksjon eller ekstensjon, lærer STNR-refleksen kroppen å skille mellom bevegelser i over-og underkroppen. STNR-refleksen stimuleres når barnet ligger på magen og løfter hodet opp (for å se på noe) og følgelig vil armene rettes ut samtidig som bena bøyes. Når hodet bøyes ned mot gulvet, skjer det motsatt, armene bøyes og bena strekkes ut. På denne måten er det sannsynSTNR krabbinglig at barnet trener for å oppnå en stabil posisjon på magen klar til å krabbe. Men før barnet kan krabbe fremover, må han/hun overkomme STNR-refleksen slik at koordinasjonen av både over- og underkroppen gjør det mulig å ta seg fremover på gulvet.

Mange barn trener seg gjennom STNR-refleksen ved å stå på alle fire og rocke forover og bakover, som ofte sees som et forstadiet til krabbing.

 

Mulige konsekvenser av vedvarende STNR-refleks:

  • STNR ligger over bøkeneForsinket krabbing.
  • Dårlig sitteholdning.
  • Spedbarn sitter på rumpen med bena i W-form.